E-kirjojen lukemiseen tarvitaan päätelaite. Päätelaitteena voi toimia esimerkiksi tietokone, tablet-tietokone, älypuhelin tai e-kirjan lukulaite. Miellyttävintä lukeminen on tablet-tietokoneella tai nimenomaan e-kirjojen lukemiseen suunnitellulla lukulaitteella.
Katso Googlen kuvapankista miltä e-kirjan lukulaitteet näyttävät >>
E-kirjan lukulaitteen käyttötarkoitus
Pienikokoiset ja kevyet lukulaitteet ovat parhaimmillaan nimenomaan kauno- ja tietokirjallisuutta luettaessa. Laitteisiin mahtuu satoja, jopa tuhansia kirjoja ja virrankulutus on vähäinen.
Sarjakuvien sekä paljon graafisia elementtejä sisältävien kirjojen ja julkaisujen lukemiseen on syytä valita isommalla, mahdollisesti värillisellä näytöllä varustettu laite, kuten tablet-tietokone.
E-kirjan lukulaitteet ja tiedostomuotojen tuki
Lukulaitetta valitessa on tärkeä selvittää, mitä tiedostomuotoja laite tukee. Yleisimmäksi sähköisten kirjojen tiedostomuodoksi on vakiintumassa ePub, joka mahdollistaa esimerkiksi tekstikoon muuttamisen halutunkokoiseksi. Toinen tärkeä ominaisuus on PDF-tuki, joka löytyykin lähes joka laitteesta.
E-kirjan lukulaite ja sisällön lataaminen
Laitetta valitessa on hyvä huomioida, haluaako ladata sisällön suoraan lukulaitteeseen vai tietokoneen kautta. Mikäli suora lataaminen on tärkeää, tulee valitussa laitteessa olla mahdollisuus langattomaan verkkoyhteyteen. Tällöin hyvä vaihtoehto voi olla tablet-tietokone. Mikäli lataat sisällön lukulaitteeseen tietokoneen kautta, ei verkkoyhteys ole välttämätön.
E-kirjan lukulaitteita
E-kirjojen suosion kasvaessa myös lukulaitetarjonta kasvaa jatkuvasti. Suosituimpia lukulaitteita ovat tällä hetkellä Kindle sekä Sony Reader. Käytettyjä ovat myös Cybook, Kobo, Nook ja PocketBook.
Myös tablet-tietokoneiden kasvava valikoima tarjoaa kiinnostavia laitteita lukemiseen. Suosittuja tabletteja ovat Apple iPad, Samsung Galaxy TAB, Google Nexus, Microsoft Surface, Lenovo, Sony Xperia ja Acer Iconia. Tabletin vahvuudet ovat multimediaesitysten, sarjakuvien ja aikakauslehtien lukemisessa, mutta myös e-kirjan lukeminen on miellyttävää ja vaivatonta.
Tutustu eri lukulaitteisiin Wikipedian kautta >>
Lukulaitteen hankkiminen
E-kirjan lukulaitteita myyvien kauppojen määrä kasvaa jatkuvasti. Pienempiä toimijoita on markkinoilla useampia ja kirjakauppajättiläiset Akateeminen ja Suomalainen ovat nekin tuoneet lukulaitteet valikoimiinsa.
Seuraavassa on linkit tärkeimpien e-kirjojen lukulaitteita myyvien yritysten sivustoille.
Suomalainen kirjakauppa >>
Verkkokauppa.com >>
Vertaa.fi >>
Ulkomaisista verkkokaupoista on mahdollista tilata lähes mitä tahansa lukulaitteita. Joistakin Suomen kirjastoista on mahdollista myös lainata lukulaitteita.
Katso mistä e-kirjoja voi ostaa >>